1/14/2015

Just German things

Lista på saker som jag upplever annorlunda här i Tyskland än i Finland. In no specifik order. Har samlat på dessa punkter ett tag så det finns en del text..



Främlingar hälsar, på morgonen, på en tom gata, ute i skogen, ute på promenader. För en finne känns detta super konstigt. Inte alla, men många. Då när man ser på varann en extra sekund kommer ett brett leende tillsammans med "Morgen!"

Folk är trevliga och artiga. På gatan då man stöter ihop med någon ursäktar tom. barnen så innerlig istället för finnarnas "oho.". Ofta händer det tom. att man gör smalltalk på bussen, i köar och på tunnelbanan!

Öl, öl och öl, överallt! Har redan tidigare pratat om "getränksmarkt". Butiker med endast drickor, och utbudet på ölen även i de minsta är helt sjuk! Tänk inte ens på att beställa "ein Bier, bitte" ute utan att tillägga vilken sort.

Korv. Finns inget att tillägga. Även detta, i alla former, över allt. Julmiddagen bestod i stort sätt av tre eller fyra olika korvsorter..

Bilarna stannar för fotgängare! Om du ens vågar se på övergångsstället så stannar bilarna automatiskt, om någon inte gör det tycks folk vilja typ vifta knytnäven åt dem.

Husen är helt sjukt gulliga! Höga i tak och gjorda av tegel eller anna sten, aldrig träd. Dock är tyskarna inte riktigt hejsan på dethär med att bygga husen så att de skulle hålla värme. Här har de säkert inte ens hört om dubbla fönsterrutor..

Lövskog! Istället för kala barrskogar/blandskogar är lundarna helt dominerande med sin enorma mångfalld när det kommer till lövträd. Stämmningen är magisk.

Billiga livsmedel. Mycket billigare än i Finland. En 200g Haribopåse kostar nästan utan undantag 99cent eller mindre. Man får en korg öl för en tia, 2kg mjöl kostar hela 39cent i den lokala butiken och nästan allt bröd är billigare än det färska brödet man får från Lidl i Finland. För ett tag sedan köpte jag en 2l Coca Cola flaska på erbjudande för 1.11€.

Långa festnätter. Här skrattar de åt dig då du säger att finländska krogar stänger i allmänhet tre tiden på natten. Här festar man tills solen stiger upp.

"Underage" drinking. Här får 16-åringar dricka lätta alkoholdrycker så som öl, och på en del krogar släpps de in också. Dock finns det system så de inte skall  dricka starka alkolholdrycker på klubben, dit Felicia och jag var hade alla under 18 ett svart kryss med permanenttusch på handen. För att beställa en drink blev vi ibland ombedda att visa att vi inte hade ett kryss på händerna. Vid ingången såg vi också en stor tunna med någo slags 'lovlappar', antagligen underskrivna av föräldrar?

Söndagsstängt. Jaa-a, jävla ovant och onödigt. De allra flesta butiker är stängda på söndagen, tom. alla mataffärer. Hela, jävla, dagen.

Att nia. Alla som du inte känner bra eller är äldre än dig skall du nia och kalla dem vid deras efternamn. Ifall personen i fråga har någon annan tittel än "Frau" eller "Herr" är det viktigt att använda dem (t.ex "Dr"). Känns så konstigt att de t.ex kallar grannnen som hostpappa har kännt hela sitt liv "Frau Müller" iställer för att använda hennes förnamn.

Drugstores. Något som vi helt saknar i Finland är vad de här kallar Drogieriemarkt; dvs. hela butiker med våra matbutikers "kemikalieavdelning". Detta betyder att utbudet på shampoon, tvålar, smink, hygienprodukter, skönhetsprodukter, rengöringsmedel mm. är sååå mycket större, och desstuom ligger prisklasserna mycket lägre. Det finns också mycket mera sk. "halpis" produkter att välja mellan, vilket jag gillar starkt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti